درود به همه عزیزان....
توی جاهای مختلف دیدم یا شنیدم که میگن فلان عطر با کیفیت هست و فلان عطر با کیفیت نیست... اما فکر نمیکنم صرفاً با بو کردن بشه قیمت مولکولهای استفاده شده از عطر رو به راحتی متوجه شد...
همونطور که توی رفتارشناسی مصرفکننده بررسی شده
بیشتر قضاوت های مصرفکنندگان بر اساس بیش فرضها و سوگیریهای ذهنی شکل میگیره... (آزمایش های مختلفی در این مورد انجام شده)
بیایم در مورد کیفیت عطر و رایحه صحبت کنیم
شما کیفیت عطر رو از روی برند، شیشه یا سازنده عطر قضاوت میکنید یا پارامترهای دیگه ای توی ذهنتون دارید؟
وقت به خیر ، مطلب جالبی گفتین ممنونم از متنتون، اما در زمینه مطلبی که انتها گفتین چون کل زندگی تحصیلیم تا مقطع آخر صنایع بوده و سالها چه ایران چه بیرون ایران تو صنعت کار کردم نظرم رو می گم:
این که برندی کیفیتش رو همیشه بهبود نده و حتی اگه ثابت باشه رو به افول میره اشتباهه، درستش اینه بگیم برندی که به حد مناسبی از کیفیت برسه و ضمن حفظ یا بهبودش ، جنبه های مختلف رقابتی محصول ( مثلا قیمت )رو بهبود ببخشه افول نمیکنه.
البته اصلا این گزاره راجع به عطر نیست به فرض ثابت بودن کیفیت یه عطر تو عملکردش، چون کالای مصرفی هست و زیر مجموعه مد و فشن و تابع الگوی مصرف کننده تو بازار به نظرم کیفیت معمولی (پخش یه ساعته و موندگاری ۴ الی ۶ ساعته) کافیه ببشتر نوآوری تو این کتگوریه که مهمه. مثلا فرض کنیم خبر برسه که ورساچه بلو جینز که دهه هشتاد میلادی رو بورس بود یا هوگو باس من ریفورموله مثبت کردن و الان پخش چهار ساعته دارن و موندگاری ۱۴ ساعته، بازم به خاطر نوع نت هایی که استفاده شده توش که ممکنه دستخوش زمان شده باشه اصطلاحا قدیمی ان تاثیر انقلابی تو فروشش نداشته باشه، چه بسا خیلی از عطرهای عربی قدیم عملکرد خیلی خوبی دارن که الان در دسترس هستن.
اینکه شرکت ها محصولاتشون رو هر چند وقت یه بار ریفورموله می کنن شاید فقط یه عاملش بازار باشه برای فروش محصولات جدید اما خیلی وقت ها به خاطر تغییرات سالانه تو قوانین اتحادیه اروپا برای استفاده از مواد خاص هست که لیستش براشون ارسال میشه، خیلی وقت ها عملکرد بالا مساوی هست با استفاده زیاد از موادی که مرزی هستن و ممکنه ممنوع بشن.
بالاخره یه نظر قابل لمس رو میخونم
اینکه کیفیت در ارتباط با پخش و ماندگاری هست...
خیلی از صحبت هایی که میشه توی جاهای مختلف، مثل همون تست معروف ((لوبیای هاینز)) هست
از خیلیا میپرسن کنسرو لوبیای خوب چیه؟ نکاتی که میگن میرسن به لوبیای هاینز.... بعد وقتی برچسب کنسروهای مختلف رو با هاینز عوض میکنند و افراد میخورن
نه متوجه تفاوت نمونه ها با هم میشن
نه اینکه متوجه میشن هیچ کدوم هاینز نیست!!!
این موضوعات توی بازاریابی و روانشناسی رفتار مصرف کننده خیلی روش بحث میشه و به نظرم توی عطر هم وجود داره
یه نکاتی هم باید بعداً در مورد تولید عطر بگم
ولی خلاصه بخوام بگم
بسیاری از برندهای دیزاینری و حتی نیش
دخالتی در هیچ قسمت از تولید عطر ندارن
صرفاً میفروشند
حالا این که گفتم خیلی کلی بود
جزئیات طولانی داره
پیام های دوستان رو تا اینجای کار خوندم
جالب بود برام
و این بحث میتونه ادامه دار باشه و نظرات مختلفی رو بخونه
اما فعلاً بخوام نظرم رو بگم (توضیحات و دلایل رو میشه بعداً به بحث گذاشت) خطی بودن رو الزاماً نمیشه مبنای کیفیت دونست
چون قبلاً عطرهای خطی زیادی داشتیم و بعضاً هنوزم پیدا میشه
موضوع بعدی هم در مورد طبیعی بودن یا نبودن مواد هست که عزیزان فرمودن
بنا به تجربه من و سوال از دوستان عطرساز... بسیاری از مواد استفاده شده در عطر سینتتیک هستن و مقدار موارد طبیعی کاهش یافته.... یه دلیل مهمش گفته میشه غیرقابل کنترل بودن مواد طبیعی هست (یعنی ممکن هست نتهای طبیعی سوار عطر بشن و خروجی کار خراب بشه)
بازم نظرات دوستان رو میخونم
همین طور نظرشون در مورد مطلبی که الان نوشتم
شما فرد دارای اطلاعاتی هستین. کسی که متوجه شده کارکردن با مواد طبیعی سخت و در خیلی مواقع غیر ممکن هست فقط از یک حرف مغازه دار بهش نرسیده. اما این سوال شما برای شما سوال نبوده. شما به دنبال جوابها هستین نه جواب خودتون. از این جواب ها شما به دو چیز که میخواین خواهید رسید:
اول اینکه میخواین بگین عطرسازها با روش های مختلف به دنبال این هستن تا کیفیت ذهنی محصولاتشون رو بالا ببرن که بتونن بیشتر بفروشن.
دوم اینکه باورهای اشتباه مثل اینکه بوی لینرال ارزون تره یا پخش بیشتر به معنای کیفیت بالاتره و غیره همیشه در صحبت ها تاثیر گذاره.
متاسفانه اون چیزی که شما میخواین بهش برسین کاملا درسته. چرا متاسفانه؟ چون در عطرها سود حرف اول رو میزنه و برای سر کیسه کردن مردم شرکت ها به هر کاری رو میارن. خیلی از عطرها قیمت نهایی زیر ۲۰$ دارن در حالی که به صدها دلار فروخته میشن. یعنی نه ۵۰٪ سود بلکه بالای ۹۰٪ سود خالص. و این نه در تعداد یکی دوتا بلکه چند ده میلیون عدد سالانه از هر عطر. یکی از دلایلی که من از دیزانری ها فاصله گرفتم همین مسئله هست. قیمت بالا، کیفیت پایین.
و اما قسمت آخر: کیفیت در مواد هیچ معنای نهایی نداره. اگر ماده ی طبیعی ارزون بود و ماده ی صنعتی گرون اون موقع همه به دنبال ماده ی صنعتی بودن و اون رو با کیفیت حساب میکردن. ما همیشه برای مبالغ بالا دنبال چیز گرونیم و نه چیز با کیفیت. وگرنه با کیفیت ترین چیز هوای سالمه و بهداشت عالی. کیفیت واقعی در عطر هنر عطاره که چقدر یک عطر رو زیبا در بیاره و زمان اون عطاره که هزینه ی حقیقی رو نشون میده. مابقی فقط به خاطر کم بودن گرونن.
این مبحث خیلی ساده هست ولی ما خیلی ساده تر فراموشش میکنیم چرا که وقتی بهش عمل کنیم دیگه صحبتی برای کردن نداریم. شاید بیشترین ضد حال های من وقت هایی بوده که دیدم میشه با ارزون ترین قیمت عطری خرید که مشابه عطرهای گرون منه ولی به راحتی به خودم گفتم از این تونستن کپی کنن وگرنه از مابقی نمیتونن و کم کم دیدم هر چی معروفه کپیش خیلی شبیهه.
اگر واقعا به دنبال این جوابین باید بگم که بله ماها خودمون رو به عمد به حماقت میزنیم تا سواری بدیم بلکه خوشحال بشیم، چه بسا که سوارکارها بیشتر حال میکنن.
شما فرد دارای اطلاعاتی هستین. کسی که متوجه شده کارکردن با مواد طبیعی سخت و در خیلی مواقع غیر ممکن هست فقط از یک حرف مغازه دار بهش نرسیده. اما این سوال شما برای شما سوال نبوده. شما به دنبال جوابها هستین نه جواب خودتون. از این جواب ها شما به دو چیز که میخواین خواهید رسید:
اول اینکه میخواین بگین عطرسازها با روش های مختلف به دنبال این هستن تا کیفیت ذهنی محصولاتشون رو بالا ببرن که بتونن بیشتر بفروشن.
دوم اینکه باورهای اشتباه مثل اینکه بوی لینرال ارزون تره یا پخش بیشتر به معنای کیفیت بالاتره و غیره همیشه در صحبت ها تاثیر گذاره.
متاسفانه اون چیزی که شما میخواین بهش برسین کاملا درسته. چرا متاسفانه؟ چون در عطرها سود حرف اول رو میزنه و برای سر کیسه کردن مردم شرکت ها به هر کاری رو میارن. خیلی از عطرها قیمت نهایی زیر ۲۰$ دارن در حالی که به صدها دلار فروخته میشن. یعنی نه ۵۰٪ سود بلکه بالای ۹۰٪ سود خالص. و این نه در تعداد یکی دوتا بلکه چند ده میلیون عدد سالانه از هر عطر. یکی از دلایلی که من از دیزانری ها فاصله گرفتم همین مسئله هست. قیمت بالا، کیفیت پایین.
و اما قسمت آخر: کیفیت در مواد هیچ معنای نهایی نداره. اگر ماده ی طبیعی ارزون بود و ماده ی صنعتی گرون اون موقع همه به دنبال ماده ی صنعتی بودن و اون رو با کیفیت حساب میکردن. ما همیشه برای مبالغ بالا دنبال چیز گرونیم و نه چیز با کیفیت. وگرنه با کیفیت ترین چیز هوای سالمه و بهداشت عالی. کیفیت واقعی در عطر هنر عطاره که چقدر یک عطر رو زیبا در بیاره و زمان اون عطاره که هزینه ی حقیقی رو نشون میده. مابقی فقط به خاطر کم بودن گرونن.
این مبحث خیلی ساده هست ولی ما خیلی ساده تر فراموشش میکنیم چرا که وقتی بهش عمل کنیم دیگه صحبتی برای کردن نداریم. شاید بیشترین ضد حال های من وقت هایی بوده که دیدم میشه با ارزون ترین قیمت عطری خرید که مشابه عطرهای گرون منه ولی به راحتی به خودم گفتم از این تونستن کپی کنن وگرنه از مابقی نمیتونن و کم کم دیدم هر چی معروفه کپیش خیلی شبیهه.
اگر واقعا به دنبال این جوابین باید بگم که بله ماها خودمون رو به عمد به حماقت میزنیم تا سواری بدیم بلکه خوشحال بشیم، چه بسا که سوارکارها بیشتر حال میکنن.
عرض به حضورت که توی سوال قبلی اشاره کردم چون نت داخلی شده و دسترسی به اینستاگرام و کلاب هاوس غیره نداریم
خواستم از این فضا برای گفت و گو و خوندن نظرات استفاده کنم
در مورد اطلاعات باید بگم که با منابع مختلفی در ارتباطم مثل صاحبان برندها، دوستان عطرساز، قبلاً با دوست عزیزی که توی فقمنیش ارزیاب عطر بودن... دوستانی که کارخونه پرکردن عطر دارن و...
توی این ارتباطات سعی کردم دائم سوال بپرسم و اطلاعاتم رو بیشتر و بیشتر کنم
درباره تولید و هزینه تولید و قیمت فروش و سود خالص و ناخالص یه مقدار اینجا میگم
بعداً اگر اینترنت باز شد... توی پیج خودم یا جاهای دیگه کاملتر توضیح میدم
خلاصه بگم... قیمت هر کیلو جوس یا اسانس عطر از ۱۰۰، ۱۵۰ دلار شروع میشه تا حدوداً ۱۰۰۰ ۱۲۰۰ دلار (کاری به برندهای خیلی خاص ندارم.. این قیمت تا فکر میکنم روزا و کلایو رو هم پوشش میده) معمولا ۲۰ تا ۲۵ گرم عطر میریزن
قیمت شیشه و جعبه و والف و الکل و هزینه پرکردن اینا هم ۵ تا ۸ دلار میانگین حساب کن (ارزونتر هم داریم، یه مقدار گرونتر هم شاید باشه)
تیراژ مهم هست ولی کلا چند برند دیزاینری تیراژ میلیونی دارن... نیش ها ندارن
در مورد سود... عطری که فرضا ۱۰۰ دلار هست
حدوداً ۲۵ دلار تحویل به نماینده کشور یا منطقه میشه (فرضا یه شرکت نماینده خاورمیانه یه برند هست) (این قیمت قطعی نیست.. ممکنه کمتر یا بیشتر باشه)
اما فرضا از اروپا تا اینجا هزینه های بارگیری، کشتی، ترخیص، انبار، گمرکی داره... هزینه تبلیغات و غیره داره
به فرض من نماینده خاورمیانه باشم
باید بدم به نماینده ایران... یه سودی اون داره و یه سری هزینه
اون باید تحویل پخش کننده های منطقهای یا استانی بده
اونا هم یه سودی دارن
سود بیشتر برای تک فروش هست ( اونم هزینه خواب جنس یا هزینه فرصت داره و کلی هزینه دیگه)
یه مقدار از موضوع دور شدم
در مورد قیمت مواد اولیه عطر هم بگم
الزاماً همه طبیعی ها گرون نیستن
همه سینتتیک ها هم ارزون نیستن
میتونم بعداً حدود قیمت یه سری مولکولها رو بعداً دقیق بگم
الان به سایت ها دسترسی نداریم 😭😭
عرض به حضورت که توی سوال قبلی اشاره کردم چون نت داخلی شده و دسترسی به اینستاگرام و کلاب هاوس غیره نداریم
خواستم از این فضا برای گفت و گو و خوندن نظرات استفاده کنم
در مورد اطلاعات باید بگم که با منابع مختلفی در ارتباطم مثل صاحبان برندها، دوستان عطرساز، قبلاً با دوست عزیزی که توی فقمنیش ارزیاب عطر بودن... دوستانی که کارخونه پرکردن عطر دارن و...
توی این ارتباطات سعی کردم دائم سوال بپرسم و اطلاعاتم رو بیشتر و بیشتر کنم
درباره تولید و هزینه تولید و قیمت فروش و سود خالص و ناخالص یه مقدار اینجا میگم
بعداً اگر اینترنت باز شد... توی پیج خودم یا جاهای دیگه کاملتر توضیح میدم
خلاصه بگم... قیمت هر کیلو جوس یا اسانس عطر از ۱۰۰، ۱۵۰ دلار شروع میشه تا حدوداً ۱۰۰۰ ۱۲۰۰ دلار (کاری به برندهای خیلی خاص ندارم.. این قیمت تا فکر میکنم روزا و کلایو رو هم پوشش میده) معمولا ۲۰ تا ۲۵ گرم عطر میریزن
قیمت شیشه و جعبه و والف و الکل و هزینه پرکردن اینا هم ۵ تا ۸ دلار میانگین حساب کن (ارزونتر هم داریم، یه مقدار گرونتر هم شاید باشه)
تیراژ مهم هست ولی کلا چند برند دیزاینری تیراژ میلیونی دارن... نیش ها ندارن
در مورد سود... عطری که فرضا ۱۰۰ دلار هست
حدوداً ۲۵ دلار تحویل به نماینده کشور یا منطقه میشه (فرضا یه شرکت نماینده خاورمیانه یه برند هست) (این قیمت قطعی نیست.. ممکنه کمتر یا بیشتر باشه)
اما فرضا از اروپا تا اینجا هزینه های بارگیری، کشتی، ترخیص، انبار، گمرکی داره... هزینه تبلیغات و غیره داره
به فرض من نماینده خاورمیانه باشم
باید بدم به نماینده ایران... یه سودی اون داره و یه سری هزینه
اون باید تحویل پخش کننده های منطقهای یا استانی بده
اونا هم یه سودی دارن
سود بیشتر برای تک فروش هست ( اونم هزینه خواب جنس یا هزینه فرصت داره و کلی هزینه دیگه)
نیازی به قیمت دقیق نیست. فرموده شما کاملا معقول و از نظر حدودی منطقی هست. البته یکم موقع محاسبه دست بالا رو برای یک عطر ۱۰۰ دلاری گرفتین.
میگم وقتی بخوایم اینجوری ریز بشیم میبینیم که داریم سوادی میدیم و برای یک چیز ارزون کلی پول باید بدیم. این همه واسطه هم برای سود حداکثری هستن و گاهی مواقع که یک عطری رو اندکی ارزون تر بخریم خیلی خوشحال میشیم در حالی که روی اون هم کلی سود کشیدن.
در آخر یک مسئله رو بگم: عطر ۲۰ دلاری چی؟ چرا از اون واسطه ها انقدر سود نمیگیرن؟ مگر فروش یک عطر ۲۰ دلاری از یک عطر ۱۲۰ دلاری بیشتره؟
اگر اجازه بدین این بحث رو هم ادامه ندیم، خیلی گسترده هست و نتیجه هیچ وقت خوشایند نیست.
نیازی به قیمت دقیق نیست. فرموده شما کاملا معقول و از نظر حدودی منطقی هست. البته یکم موقع محاسبه دست بالا رو برای یک عطر ۱۰۰ دلاری گرفتین.
میگم وقتی بخوایم اینجوری ریز بشیم میبینیم که داریم سوادی میدیم و برای یک چیز ارزون کلی پول باید بدیم. این همه واسطه هم برای سود حداکثری هستن و گاهی مواقع که یک عطری رو اندکی ارزون تر بخریم خیلی خوشحال میشیم در حالی که روی اون هم کلی سود کشیدن.
در آخر یک مسئله رو بگم: عطر ۲۰ دلاری چی؟ چرا از اون واسطه ها انقدر سود نمیگیرن؟ مگر فروش یک عطر ۲۰ دلاری از یک عطر ۱۲۰ دلاری بیشتره؟
اگر اجازه بدین این بحث رو هم ادامه ندیم، خیلی گسترده هست و نتیجه هیچ وقت خوشایند نیست.
لطف داری
اتفاقاً تبادل اطلاعات خوبه
مخصوصاً برای دوستانی که میان و میخونند
قیمت ۱۰۰ دلار رو حدودی عرض کردم چون توی فروشگاه ها که میچرخیدم اکثر عطرهایی که توی ذهن ماها هست دیگه بالای ۱۰۰ یورو شدن.... به نظرم سود ناخالص تک فروشی ۴۰ تا ۵۵ درصد هست
(یعنی عطر ۱۰۰ یورویی پای مغازه دار حدود ۵۰ تا ۵۵ یورو تموم شده
اما در مورد همون عطر ۲۰ دلاری هم قاعدتاً فرمول همون هست
یعنی واردکننده براساس حجم خرید بهش تخفیف میدن
مثلاً برند لاریو قیمت تک فروشی که توی اروپا دیدم حدود ۷ تا ۸ یورو بود.... طبق شنیده ها لاریو یکی از تیراژ بالاها هست
اگر به شیشه و پکیجش نگاه کنی، ارزون بودنش مشخص هست
احتمالا ۲ یورو میدن به واردکننده، مثلاً تا برسه به مقصد میشه ۴ونیم یورو و فرضا ۵ یورو میاد دست مغازه دار و ۷ یورو میفروشند!!!!!
اما در مورد اون فرآیند توزیع....
بذارید اینجوری بگم... حتی در مورد مواد غذایی هم همینه
اگر من یه برندی توی آلمان، فرانسه و... باشم
اصلاً برای من صرفه نداره بخوام توی ۱۹۵ کشور و یه سری جزیره و مستعمره دفتر بزنم و کارمند داشته باشم
در نتیجه توی همه جای دنیا شرکت های واسطه هستن که کارشون پخش و توزیع هست
من جنس رو دادم به توزیع کننده اونجا
تمام هزینه حمل تا مقصد با خودش هست
تمام هزینه تبلیغات و تشویق های اضافه با خودش هست
(فرضا نماینده آمواژ در ایران هستی، تمام هزینه تبلیغات، بلاگرا و اینفلوئنسرها پای خودت هست... از جمله اینکه باید بهشون عطر مجانی هم بدی)
(فرض کنید من به ازای هر ۱۲ عطر، یدونه تستر و یدونه عطر مجانی بدم... اما اون شرکت با خودش محاسبه میکنه برای ترغیب مغازه داران باید ۲ تا عطر مجانی بده... خب این پول رو از جیب خودش باید بده)
مثلاً توی همین ایران بسیاری از مواد غذایی، دارویی و غیره رو میدم به پخش کننده چون هزینه کمتر و کار راحت تر میشه
توی عطر معمولاً سود پخش کننده ها رو ۲۰ درصد حساب میکنند
مثلاً فرض کن من برند ایکس رو وارد ایران کردم و دفتر من تهران هست... برای تهران نهایتاً کارمند داشته باشم که عطرم رو پخش کنه... بقیه استان ها رو میدم پخش کننده
حتی تولیدی های داخل هم همینه...
هر استان یا دو تا استان، یکی دوتا پخش کننده داره
حالا اسم نمیبرم، چندتا از این شرکت های پخش رو میشناسم (توی استان البرز و فارس و..)
و در آخر بگم که یادم نره
توی محاسبات سود و غیره، درصد مهم هست
نه چند دلار یا تومن
فرضا توی ایران مالیات ارزش افزوده ۱۰ درصد هست
توی اروپا فکر کنم تا ۲۲ درصد هست
نکته دوم این شود باعث انگیزه یه لشکر آدم میشه
خیلی از برندهای دیزاینری که کارخونه ندارن عطر رو فرضا ژیوودان میسازه، شیشه و در و اسپری رو از چین میخرن، اینا رو تحویل یه کارخونه میدن براشون میکس کنه و پر کنه...
یه سری شرکت حمل و نقل زمینی و دریایی هم این وسط هستم
چندتا دولت هم این وسط گمرکی و مالیات میگیرن
این جوری پول توی بخش های مختلف گردش پیدا میکنه
البته این وسط نیش ها به این خوشبختی نیستن و خیلی هاشون مجبورن از تامین کننده های محلی بخرن چرا که لینک کافی رو ندارن. این داستان برای بسته بندی هم به همین شکله و خیلی وقت ها مجبور میشن در ابتدا پول کارگر کشور خودشون رو بدن. بعد اگر موفق بودن لینک پیدا می کنن و خیلی ها هم خط تولیدشون رو کلا به چین و کشورهای ارزون میبرن.
خیلی از برندهای تازه کار حتی مشکل با آرم هاشون دارن مثل این سلیل د جده که من دارم اون پرینت روش کجه. البته پرینت نیست فکر کنم بهش امبدد میگن. حالا یا با لیزر میسوزونن یا با استامپ الکتریکی خالی میکنن. ولی مشخصا کار دسته نه دستگاه.
خب حالا سر موضوع اصلی: کیفیت. من که نظر خودم رو گفتم، ولی شما هیچ وقت بیانش نکردین.
من بیشتر دنبال تخلیه اطلاعات بقیه هستم 😁😁😁
و نظرات رو بخونم
از نظر من کیفیت رو به این راحتی نمیشه برای عطر تعریف کرد
مگه اینکه سالها توی شرکتهای سازنده یا تامین کننده مواد اولیه کار کرده باشیم و مولکولهایی که بوی نزدیک دارن رو مقایسه کرده باشیم....
یا مثلاً بخوایم به تولیدکننده سفارش ساخت عطر بدیم و بگیم توی چهار قیمت بساز تا تست کنیم
اون زمان احتمالاً (در صورتیکه قیمت رو بهمون نگن... بتونیم تشخیص بدیم)
چون ذهن آدمها معمولاً روی پارامترهای مختلف تاثیر میپذیره
مثلاً تست کردن... دوتا نوشیدنی!!! رو گذاشتن جلوی مصرف کننده و نگفتن مارک و قیمتش چیه و مصرف کننده نتونسته حدس بزنه کدوم بهتر هست
یا نوشیدنی!!! ارزون رو توی بطری گرون ریختن و زمانی که طرف تست کرده با اینکه محتوی دو بطری یکی بوده
گفته اون شیشه گرون بهتر هست 😁
برای من همینکه از بو کردن یه عطر دچار سردرد و حالت تهوع نشم و بوی جالبی بده و نتهایی که دوست دارم رو توش احساس کنم کافی هست